„Hogy születik egy jó dal? Mindenképpen felülről jön: amikor beáll az univerzum és Te vagy a szócsöve.”

„Tök könnyű dalt írni. Jó dalt viszont rohadt nehéz.”

„Ez az ihlet, igen. Azt kigyakorolni nem lehet, csak kivárni.”

Az első Dalszerző podcastben Dr. Tóth Péter Benjamin, az Artisjus üzleti transzformációs igazgatója és R. Nagy András beszélget.

Október 16-án ünnepeljük azokat a zeneszerzőket, dalszerzőket, akik nélkül ma Magyarországon nem születne ilyen sok jó zene. A Dalszerzők Napja alkalmából 74 könnyű- és komolyzenei szerző (köztük Müller Péter Sziámi, Palya Bea, Varga Livius, Jónás Vera, Vitáris Iván, Szentpáli Roland, Dobszay-Meskó Ilona, Zalatnay Sarolta) készített kisfilmet arról, hogyan született meg egy daluk, számukra honnan jön az ihlet, és milyen egy dalszerző élete. A kisfilmeket a https://kosziadalt.hu/ oldalon bárki megnézheti.

Az Artisjus videópályázatának célja az volt, hogy a zenei produkciók mögött láthatóvá váljon az alkotó és az alkotómunka: az ihlethez talán elég egyetlen pillanat, a kedvenc dalaink megírásához azonban rengeteg gyakorlás, tanulás, próbálkozás, munka szükséges. Magyarországon közel tizennégyezer zeneszerző, dalszerző és szövegíró kap jogdíjat művei után. Munkájuknak köszönhetően évente 17 ezer új dal születik.

Közönségszavazás

A kisfilm pályázatban részt vevő 74 szerzőből 68-an vállalták, hogy megmérettetik magukat a Dalszerzők Napjához kapcsolódó, október 16-ig tartó közönségszavazáson. A nyertes alkotót az Artisjus Egyesület félmillió forinttal jutalmazza.

Kösziadalt

Köszönöm – sokszor ennyi is elég ahhoz, hogy örömet szerezz. Te hol leszel október 16-án? Aznap te is gondolj a dalszerzőkre, hallgasd meg és köszönd meg nekik a kedvenc dalodat! Posztolj Instán vagy Facebookon, és használd a #kösziadalt hashtaget! Kis lépés neked, nagy lépés a magyar dalszerzőknek. https://kosziadalt.hu/